Verslag Meiweek 2018

Donderdag 10 mei: Opladen en wegwezen

De K.K. had wat voorbereidend werk gedaan en besloot om woensdag in de namiddag met een handje vol leden richting Abdissenbosch te gaan. Kort erna werd vertrokken richting de spel-Den om deze alvast klaar te leggen voor de volgende nacht. Nadat dit klusje was geklaard werd er nog tot in de late uurtjes samen met de Mei Meisjes gefeest bij de Hellband. Rond de klok van 10:00 uur werd er verzameld op de Kapelweg om voorbereidingen te treffen voor het jaarlijkse Spel zonder Grenzen. In de middag kwamen de Denzoekers groepen bij elkaar. Net zoals vorig jaar werden de groepen gemengd en door middel van een aantal spellen gingen ze de strijd met elkaar aan. Dit alles werd begeleid door scheidsrechter Harry Erkens. Na afloop van de spellen hebben we nog even nagenoten maar toen was het tijd om alles in gereedheid te brengen voor het “sjtichelstundje” dat ‘s avonds plaatsvond in gemeenschapshuis ’t Stroatje. Rond 23:00 uur arriveerde een pick-up met daarop het karretje om vervolgens alle Mei jongens mee te nemen richting de Den. Denzoekers stonden met de mond vol tanden en konden niet geloven wat ze zagen. Na een lange nacht lag de den aan de rand van het gebied klaar om op een later tijdstip verplaatst te worden.

Vrijdag 11 mei: ‘t Dwaalspoor

We verzamelden al vroeg voor ’t Stroatje om de straat en wagen te versieren. Doordat er een groot aantal leden aanwezig was verliep dit vlot. In de middag was het tijd om richting onze beschermvrouw Lia te gaan om daar te genieten van soep met broodjes. ’s Avonds werd verzameld in ons verenigingslokaal. Nadat de groep compleet was werd door de KK een vergadering opgeroepen. Om ervoor te zorgen dat de denzoekers de komende dagen/nachten niet in de buurt van de huidige locatie van de den te vinden waren, is besloten ze op een dwaalspoor te zetten. Na de vergadering zijn nog enkele drankjes genuttigd, waarna in groepjes vertrokken werd richting de afgesproken locatie aan de andere kant van het gebied. Eenmaal aangekomen op locatie is besloten hier de nodige tijd te blijven wachten. Tijdens het wachten probeerde een aantal mei-meisjes de mei-jongens telefonisch te bereiken, om ons plan mogelijk te achterhalen. Hiervan werd de humor wel ingezien, waarna zelfs enkele leden hebben opgenomen of gereageerd. Op een gegeven moment is besloten huiswaarts te gaan, aangezien er mogelijk nog lange nachten gaan volgen.

Zaterdag 12 mei: Rustdag

De zaterdag was voor de Mei Jongens een rustdag, we konden uitslapen en de nodige krachten verzamelen voor de lange en drukke dagen die nog gingen komen. ‘s Avonds werd vertrokken naar het Mei-bal van onze zustervereniging in Abdissenbosch. Hier vertrokken we op tijd zodat we om 24:00 uur konden beginnen met het uitroepen van onze “Köppelkes”. Het was een lange en gezellige tocht waarin wij vergezeld werden door onze beschermvrouw. Aan het einde van de rit werd gestopt bij onze Meikoningin Judie Weijers. Daar werden wij getrakteerd op een lekker hapje en een drankje.

Zondag 13 mei: Stop Politie!

Om 10:00 uur werd er verzameld bij ’t Stroatje voor het Traditioneel ophalen van Eieren en Geld in de Groenstraatse contreien. Wij danken een ieder die ons gesteund heeft om deze mooie traditie niet verloren te laten gaan. Nadat het bestuur de plichtplegingen die dag had voltooid was het alweer bijna tijd om te verzamelen in ’t Stroatje. Na het openen van de meiweek om 22:00 zijn de aanwezige leden bij elkaar geroepen om het plan van aanpak te bespreken. Een deel van de groep is een groepjes vertrokken richting de afgesproken verzamelplaats bij de Den, waarna een andere groep leden de Denzoekers opnieuw op een dwaalspoor moest zetten. Bij de Den werden een aantal portofoons met oortjes onder de leden verdeeld, waarna deze op diverse locaties in de wijk werden verspreid om een oogje in het zeil te houden. Op het moment dat alle locaties veilig waren, is men vertrokken met de Den richting het steegje aan de Esdoornstraat, waar de K.K met behulp van balken de eerste verstopplaats had voorbereid. Tijdens het wissen van de sporen kreeg de KK plots een apart bericht via de portofoon. “Ik ga even richting de politie, ze zijn voor de struik waar ik in zit de honden aan het uitladen….”. Toen het lid uit de struiken kwam en zich melde bij de politie was de situatie voor hun direct duidelijk, waarna zij zijn vertrokken. Dat was even schrikken! Na het wissen van alle sporen zijn de leden na een lange nacht huiswaarts gegaan.

Maandag 14 mei: Gewoon, door ‘t midden

Rond de klok van 18:00 werd verzameld bij ’t Stroatje voor het kappen van de Sierden. Het weer zat ons dit jaar mee, net als het kappen en het uit het bos halen van de Den. Nadat de Den bij familie Graf op het erf was neergelegd, werd vertrokken naar Bei D’r Joep waar wij door onze meikoningin Judie waren uitgenodigd om te eten. Omdat de Den nog niet gevonden was, is besloten de Denzoekers te foppen. De K.K. had een fopden weten te regelen en had besloten deze op te pakken. Met behulp van de tractor van de familie Dortants is deze dwars door het gebied naar de Jufferweg gebracht, waar deze vervolgens is afgeladen. Diverse zoekgroepen hadden ons gespot met de den en geprobeerd de achtervolging in te zetten, zonder succes.

Dinsdag 15 mei: Doodse stilte

Na de welverdiende uurtjes nachtrust was het om 10.00 uur weer tijd om te verzamelen voor het versieren van de sierden. Helaas heeft de KK deze bezigheid moeten stil leggen aangezien er een bui aan zat te komen. Om toch actief bezig te blijven, hebben de leden na een korte regenbui de wagen van het ‘Köppelkes uitroepen’ afgebroken. Hierna volgde nog een gezellige middag en avond onder het genot van de nodige drankjes. Ook deze avond bleef het rustig… de meeste groepen hadden de fopden gevonden. Helaas voor hun, bleef het daarbij.

Woensdag 16 mei: Opluchting!

Het ochtendlicht komt door de ramen en helaas is de den nog niet gemeld. Het is weer tijd voor het traditioneel opbouwen van de feesttent in de Groenstraat. Samen met de leden van de fanfare wordt met man en macht gewerkt aan de tent. Rond de klok van 14.00 uur stond de feesttent dan eindelijk. Na het opbouwen van de tent was het tijd voor een pauze met een hapje en een drankje. Vervolgens zijn er enkele leden achter gebleven om de bühne op te bouwen, de rest van de groep is vertrokken naar de Sierden om deze af te maken. Gedurende de middag vorderde sloeg de twijfel binnen de K.K. toe, zal de Den dan toch verlegd zijn? Na nog een drankje te hebben gedronken bij café d’r Eck in Rimburg, heeft onze Kap Kapitein besloten om eens poolshoogte te gaan nemen bij de verstopplaats van de Den. Door als een Ninja door zijn eigen achtertuin te sluipen kwam hij uiteindelijk in de buurt van de verstopplaats. Gelukkig, hij lag er nog! Rond 19.00 uur werd er door de leden verzameld om samen avond te eten in gemeenschapshuis ’t Stroatje. Om 20:23 uur kwam het verlossende woord ‘we melden de Den’, De Ouwe trapperen de Pumuckels op de Den. Hij lag verstopt in een paadje aan de Esdoornstraat. De K.K. heeft besloten om deze avond nog eentje te drinken en op tijd huiswaarts te gaan zodat de volgende ochtend vroeg kan worden verzameld om te gaan zoeken.

Donderdag 17 mei: Actief spel!

In alle vroegte werd verzameld om gezamenlijk te ontbijten om vervolgens op zoek te gaan naar de Den. Na de nodige kilometers te hebben gemaakt, was het tijd voor een lunch bij Camping de Watertoren. We zaten een paar minuten en tijdens het opnemen van het rondje gaat de telefoon bij onze Kap Kapitein, Ouwe melden de Den, hij was verstopt in een greppel onder een bramenstruik aan de Jufferweg. Sper uur eindigt 14:40. Heel lang lag de Den niet want na een goed uur intensief zoeken was het raak! Om 15:50 zijn de Muzerkes betrapt op de Den door onze meikoningin. Helaas net te laat om hem zelf te melden. De Den lag verstopt in het hoge gras naast de Licom. Sper uur eindigt om 17:50 uur. Na het sper uur zat de motivatie er nog goed in. De Mei-Jongens gaan weer op pad, niet veel later wordt de Den weer gevonden. Mei Jongens melden om 19:32 uur de Den voor de Ouwe. Hij lag in het talud tegenover het wapendepot. Rond 21:00 uur rammelden de buikjes wel na deze intensieve dag. Helaas een beetje verlaat, maar het is eindelijk etenstijd. Na een heerlijke maaltijd bij Café de Koetsch wordt nog eens samen met de leden overlegd, gaat er nog gezocht worden of gaan we morgen weer verder? Gezien de succesvolle dag voor de MeiJongens wordt besloten om nog een keer te gaan zoeken.

Vrijdag 18 mei: Zou het dan toch?

Rond de klok van 00:30 uur vinden de Mei Jongens de Den en wordt besloten een aantal uur te wachten op de hoop dat het dan rustiger in het gebied is en we ongezien de Den kunnen verleggen. Ondanks het grote risico wat dit met zich mee brengt is alles goed verlopen. De hele dag blijft het rustig, alle groepen zijn met grote getale op de been in de hoop de Den te vinden. Rond 19.00 uur kwamen we samen in ’t Stroatje om gezamenlijk te eten. De laatste uurtjes van het spel zijn aangebroken, de spanning wordt steeds groter. Gaan we dan toch de Mei-week winnen na de succesvolle actie van afgelopen ochtend. Om 22:02 uur werd de den gemeld door de Pumuckels, gezien het tijdstip betekende dit dat zij werden uitgeroepen tot de winnaars van de Mei-week 2018. We kunnen terug kijken op een leuke en sportieve Mei-week. Samen met de Denzoekers en mensen uit de Gemeenschap hebben we er nog een gezellig avond van gemaakt. Elk jaar is het toch mooi om te zien dat deze Traditie zo ontzettend leeft binnen de Groenstraatse Contreien.

Zaterdag 19 mei: Op zoek naar de Mei-Koningin

In de middag stond de rondtocht met Sierden op het programma met aansluitend de Den planting bij de nieuwe Mei-koningin. Na de onofficiële ontkroning van Judie Weijers kon de tocht worden voortgezet en werd uiteindelijk gestopt op de Kapelweg bij het ouderlijk huis van Britt Meens. Britt mag zich samen met Kevin Bastiaens het meipaar van 2018-2019 noemen. Gefeliciteerd namens alle Mei-Jongens en veel plezier in het komende jaar.

Namens het Bestuur, Mitchell Fransen en Aaron Nievelstein Kap Kapitein, Kevin Bastiaens

Reacties zijn afgesloten.