De Meiweek

De Meiweek is een begrip binnen de Groenstraatste grenzen en vaak ook erbuiten. Het is een feest, een beleving. Als je spreekt over de “do’s” en “don’ts” is de Meiweek in de Groenstraat een absolute “do”!!!

Wat is dat dan nou precies, een Meiweek?

Zoals het hierboven staat is het een feest, een beleving, waarin menige Groenstraatse families betrokken zijn. Dit feest begint op Hemelvaartsdag om 22:00 en eindigt op vrijdag 7 juni om 23:59 uur. Dit is niet zomaar een week. In deze week zijn 5 verschillende denzoekersgroepen actief op zoek naar een den binnen de gebiedsgrenzen. 
Maar hier gaat meer aan vooraf. In de nacht van zaterdag op zondag roepen de Mei-Jongens Groenstraat de koppeltjes uit. De Mei-Jongens trekken door de straten en door luid gezang worden de meisjes aan de jongens gekoppeld. Al deze mei-koppeltjes hebben de kans om het nieuwe mei-paar te vormen.

DSC03916

Op de zondag trekken de Mei-Jongens, wederom met de versierde wagen, onder begeleiding van muziek door de Groenstraatse contreien voor het ophalen van eieren en geld. De gave van de uitgeroepen meisjes is bepalend voor het worden van Mei-Koningin. De gave van de inwoners van het gebied is om de Mei-Jongens te steunen. De eieren worden gebruikt tijdens het eten van spek en ei op zaterdagochtend, als de winnaar van de meiweek bekend is.

Nu weer terug naar de meiweek. Zoals eerder gezegd wordt deze om 22:00 geopend. De voorzitter spreekt de groepen kort toe en wenst alle groepen een fijne en sportieve meiweek. Dan gaat het dus beginnen! De Mei-Jongens verzorgen een den die gezocht en gevonden moet worden door de overige groepen. De Mei-Jongens hebben tot woensdag ochtend de kans om de den in het gebied te krijgen. De overige groepen mogen tot deze tijd ‘uitloeren’, mits de den gevonden is. Dan is iedereen verplicht binnen te blijven. De groep die den als eerste vindt, kan deze als eigendom beschouwen als deze wordt gemeld bij de kastelein in ’t Ströatje. De groep heeft dan één uur de tijd om de den naar het ’t Ströatje te brengen en vervolgens weer één uur de tijd om deze te verstoppen tijdens het zogenaamde sper-uur (Sjpersjtond).

DSC04102

Op dinsdag gaan de Mei-Jongens de sierden kappen. Deze den wordt door het huidige meipaar gekapt en op woensdag versierd. Ondertussen gaat het spel gewoon door: de den wordt gezocht, gevonden, gemeld en verstopt. Keer op keer weer opnieuw zoeken in het Rimburgerbos, de velden, het Dennenmusuem en in tuintjes. Het gaat nooit vervelen. Zodra je die die den eenmaal in je bezit heb raak je deze het liefst niet snel kwijt en verstop je deze zo goed mogelijk. De vrijdag is een belangrijke dag! Veel deelnemers nemen vrij van het werk om zo goed mogelijk te zoeken. De den kun je beste in de laatste nacht in je bezit hebben. Het geeft een ‘kick’ als je dan de Lange Nacht in kan gaan zonder te zoeken. De Lange Nacht is eveneens een begrip in de meiweek. Het is een nacht waarin de meeste deelnemers naar ’t Ströatje komen, feest vieren en wakker blijven tot zaterdagochtend. Tijdens deze nacht zouden eigenlijk meer omstanders eens moeten kijken hoe het eraan toegaat in de Meiweek.

DSC04139

Dan de zaterdagochtend. Een zenuwspel is het. Wie zal de Meiweek winnen? De groep die de den om 23:59 uur nog in het bezit heeft is de winnaar van de meiweek. Na de felicitaties gaat deze groep, samen met KK en geïnteresseerden kijken waar de den is verstopt. Hierna wordt de den naar ’t Ströatje gebracht alwaar deze in stukken wordt gezaagd. Er wordt nog even spek en ei gegeten en de Meiweek loopt dan echt ten einde. In de middag begint de rondtocht met de sierden. In de middag wordt er on-officieel afscheid genomen van het huidige meipaar en gaat de rondtocht verder naar het ouderlijke huis van de nieuwe Mei-Koningin. Na een aantal voorbereidingen wordt de den hier rechtgezet en zal deze 6 weken blijven staan. 
Op zondag, met Pinksteren, wordt het hoogtepunt van het hele Mei-gebeuren gevierd. Na de Heilige Mis in de kerk, de receptie en de rondtocht is het tijd voor het Grote Meibal in de feesttent op de markt in de Groenstraat, waarbij de band “Anderkovver” het muzikale gedeelte zal verzorgen!

DSC04166 DSC04356

Reacties zijn afgesloten.