Verslag Meiweek 2017

Donderdag 25 mei: Een nieuwe start

Al vroeg werd er begonnen met de voorbereidingen voor het jaarlijks Spel Zonder Grenzen, ook dit jaar hadden we schitterend weer. De Denzoekers groepen kwamen tegen de middag bij elkaar om door middel van een aantal leuke spellen tegen elkaar te strijden.

Dit jaar waren echter een aantal dingen aangepast, zo werden er bijvoorbeeld gemengde groepen samengesteld. Na nog een tijdje te hebben nagenoten werd het tijd om af te breken en alles in gereedheid te brengen voor het “sjtichelstundje” dat ‘s avonds plaatsvond in gemeenschapshuis ’t Stroatje. Nadat we in ons verenigingslokaal een aantal drankjes hebben gedronken, zijn we in verschillende groepjes richting Abdissenbosch vertrokken alwaar wij een aantal voorbereidingen hebben getroffen. Tenslotte zijn we naar Minli gegaan voor een hapje en een drankje.

 

Vrijdag 26 mei: Snel klaar

We verzamelden al vroeg voor ’t Stroatje om de straat en wagen te versieren. Dit was snel voor elkaar want zoals het spreekwoord luidt: vele handen maken licht werk. Vervolgens waren we uitgenodigd om bij onze beschermvrouw te komen eten. In het kader van het jubileum werden we verrast door rijst met goulash. Toen iedereen het buikje rond had gegeten vertrokken we huiswaarts.

’s Avonds werd verzameld in ons verenigingslokaal alwaar de voorzitter de Meiweek om 22:00 uur officieel opende. Direct na het startsignaal vertrok één groepje richting de rand van het gebied (Du gees mit!), waarbij de overige groepjes even later vertrokken om de aanwezige groepen om de tuin te leiden. Binnen een uur lag de Den op de verstopplek. Gezien het tijdstip zijn we voorbereidingen gaan treffen voor de rest van de Meiweek. Wederom werd traditiegetrouw afgesloten bij Minli.

 

Zaterdag 27 mei: Capriolen

Vandaag hebben de Mei Jongens kunnen uitslapen en krachten verzameld voor de komende dagen. ‘s avonds werd vertrokken naar het Mei-bal van onze zustervereniging in Abdissenbosch. Hier vertrokken we op tijd zodat we om 24:00 uur konden beginnen met het uitroepen van onze “Köppelkes”. Het was een lange en gezellige tocht waarin wij vergezeld werden door onze beschermvrouw en de Mei Meisjes die ons op de fiets volgden. Om de dames op een dwaalspoor te brengen werden er verschillende capriolen uitgehaald. Onze Meikoning was iets te fanatiek en liep pardoes tegen een paal, met een gekneusde rib als gevolg. Aan het einde van de rit werd gestopt bij onze Meikoningin Dyonne Robbertz.

Daar werden wij getrakteerd op een lekker hapje en een drankje.

 

Zondag 28 mei: Een rustige avond

Om 10:00 uur werd er verzameld bij ’t Stroatje voor het Traditioneel ophalen van Eieren en Geld in de Groenstraatse contreien. Wij danken een ieder die ons gesteund heeft om deze mooie traditie niet verloren te laten gaan. Nadat het bestuur de plichtplegingen die dag had voltooid was het alweer bijna tijd om te verzamelen in ’t Stroatje. Om de spanning bij de groepen te laten stijgen heeft de KK besloten deze avond niks meer te doen.

 

Maandag 29 mei: Even afkoelen

Fris en fruitig kon de Meiweek van start gaan. De regelementen hebben voorgeschreven dat de Den vandaag om 09:00 uur binnen de grenzen van het gebied moet liggen. Vanaf nu kon de Den ieder moment gevonden worden.

Gezien de tropische temperaturen zochten de Mei Jongens verkoeling in het zwembad van Fam. Fransen.

In de namiddag vertrokken de Mei Jongens richting de Brunssumerheide voor het zagen van de sier-den. Ook dit jaar had de KK een mooie Den uitgezocht, hij lag snel om en gelukkig konden we voor het grootste gedeelte gebruik maken van de tractor om de Den uit het bos te krijgen. De reis naar de Groenstraat verliep snel waardoor we dus mooi op tijd waren om bij de Mei-Koningin te eten. Vanuit Dyonne zijn we terug gegaan naar ’t Stroatje. Om 23:05 uur werd de Den gemeld door de Mei Meisjes, zij betrapten de Pumuckels bovenop de Den. Deze lag verstopt onder het terras van de Watertoren, waar genoeg Denzoekers de voorgaande dagen hebben geluncht. Plan geslaagd!

 

 Dinsdag 30 mei: Een actief spel

Onze Kap Kommissie stuurde ons overal naartoe behalve in de goede richting.

Aan het eind van de middag werd de Den gemeld door de Muzerkes. Deze lag in het Rimburgerbos bij de draaipoortjes. Niet veel later werd de Den gemeld door de Mei Meisjes. Zij vonden de Den tegenover de Witte Kolonie.

In de tussentijd organiseerden de Mei Jongens een spontane BBQ omdat de nieuwe

Kap Kapitein het avondmaal was vergeten te regelen.

 

Woensdag 31 mei: Loterij

Er werd vroeg verzameld voor het opzetten van de feesttent. Gelukkig scheen het zonnetje en verliep dit aardig snel. Zodra de tent stond en er een begin was gemaakt aan de bühne vertrokken een aantal leden richting de sier-den voor het versieren en repareren van de kroon. Ook werd de stam volgens traditie ingepakt met wit en groen crêpe papier.

Wetende dat de Den afgelopen nacht door de Ouwe in het Rimburgerbos gevonden is, betekende dit ook dat we actief moesten gaan zoeken.

Laat in de avond, rond de klok van 22:30 uur, is de Den gemeld door de Pumuckels. De Den lag echter ongeldig en zoals de regels voorschrijven moest de Den op een vergadering verloot worden onder de groepen, met uitzondering van de Ouwe. Laatstgenoemde groep werd gediskwalificeerd tot de den weer gemeld zou worden. Uiteindelijk mochten de Mei Meisjes even na middernacht de Den gaan verstoppen.

Hierna werd nog gezocht op populaire plaatsen. Helaas zonder resultaat.

 

Donderdag 1 juni: Blinde Vink

Vroeg in de ochtend stonden een aantal leden paraat om het gebied door te kammen. Na een aantal uur in de felle zon te hebben gebakken, werd om 12:55 uur de Den gemeld door de Pumuckels. De Den lag verstopt nabij Pennartz naast de waterbuffer. Dit is een van de plekken waar we in de nacht nog gezocht hebben, welliswaar door een lid en de Kap Kapitein zelf. Echter was het niet te missen gat bij beide personen onbekend en door de duisternis niet opgevallen. Dit resulteerde voor de rest van de week in de naam Blinde Vink.

Na Sper Stond zijn we direct vertrokken en al gauw hadden we een voltreffer. In de aanplant langs de Europaweg vond onze oud Kap Kapitein Ger de Den. De KK heeft besloten op de Den te gaan liggen en het melden zo lang mogelijk uit te stellen.

De overige leden vertrokken richting de Rimburgerhoeve voor het avond eten. Voorafgaand aan de maaltijd heeft het bestuur gedacht Herman Dassen in het zonnetje te zetten voor zijn geweldige inzet die wij als Mei Jongens enorm hebben gewaardeerd.

Na een aantal drankjes te hebben genuttigd werd er nog “gezocht” en tegen het vallen van de duisternis werd verzameld in ons verenigingslokaal.

Tijdens het wachten op een signaal van de Kap Kommissie werden de nodige drankjes besteld.

 

Vrijdag 2 juni: Camouflage

Omstreeks 00:00 kreeg de Kap Kapitein telefoon van twee KK – leden. Zij hoorden tijdens het voorbereiden van de laatste verstopplaats stemmen en dat bleken de Ouwe te zijn. Er werd nog een last-minute poging gewaagd om zichzelf te verbergen (achter de steel van de schep en een emmer op het hoofd). Ondanks de ultieme camouflage poging werden ze betrapt door de Ouwe en moest er snel een nieuw plan bedacht worden. Even later werd besloten de Den te melden om 00:25, met verbazing van de in het Stroatje aanwezige groepen. De opluchting van de 2 KK – leden die ca. 9 uur muisstil bij de den hebben gelegen was groot. Onder het oog van de aanwezige beveiling bij Boerderijcamping de Limburgerhof werd de Den verstopt. Na het verstoppen zijn twee leden achtergebleven voor het wissen van de sporen. De rest vertrok richting de fopden, die werd opgepakt en een aantal meter verderop in de aanplant geworpen. Het eind van de verstoptijd naderde en we moesten ervoor zorgen dat we zo snel mogelijk het gebied uit waren.

Eenmaal terug in ’t Stroatje was het de bedoeling om eentje te drinken en huiswaarts te keren. Echter knalde de feestmuziek uit de speakers en eindigde het feestje pas bij zonsopkomst.

In het kader van het jubileum werd besloten dat dit jaar de meiweek op vrijdagavond om 20:00 uur eindigt. Nadat de Mei Meisjes het spel hebben geopend hebben ze ook het spel afgesloten.

Om 18:05 uur hebben zij de Den gemeld, dit betekende dat het geen nut meer had om opnieuw te gaan verstoppen. Ook op deze plaats zijn een aantal personen van overige zoekgroepen langs de den gelopen, zijn er dus nog meer Blinde Vinken? Sinds lange tijd mochten de dames zich winnaar noemen van de Meiweek. Dames van harte gefeliciteerd.

 

Zaterdag 3 juni: Een nieuw Meipaar

In de middag stond de rondtocht met sier-den op het programma met aansluitend de den planting bij de nieuwe Mei-koningin. Na de onofficiële ontkroning van Dyonne Robbertz kon de tocht worden voortgezet en werd uiteindelijk gestopt in de Groenstraat bij het ouderlijk huis van Judie Weijers. Judie mag zich samen met Bram Dortants het meipaar van 2017-2018 noemen. Gefeliciteerd namens alle Mei-Jongens en veel plezier in het komende jaar.

Namens het Bestuur Mitchell Fransen

Lid Ivo Heinen.

 

 

Reacties zijn afgesloten.