Verslag Meiweek 2016

 

Donderdag 5 mei: Drukke nacht achter de rug

Anders dan andere jaren heeft de KK dit jaar het roer omgegooid. We zijn de avond voor hemelvaart bijeengekomen onder het motto van eentje drinken bij de zustervereniging Mei-Jongens Abdissenbosch echter kreeg dit geheel een andere wending. Na een pilsje werd er groepsgewijs vertrokken na afgesproken plek. Waarna het mei-paar de zaag in de den mocht zetten. Na een lange nachtelijke wandeling door de woonwijken hebben we de den net buiten het gebied gelegd.Zodat we deze een andere avond konden oppakken. De hele nacht ging zeer voorspoedig dit mede doordat de KK zijn zaken op orde had en iedereen goed onder controle wist te houden.

Na een paar uurtjes te hebben geslapen kwamen we bij elkaar voor het jaarlijks Spel Zonder Grenzen, ook dit jaar hadden we schitterend weer. De Denzoekers groepen kwamen tegen de middag bij elkaar om door middel van een aantal leuke spellen tegen elkaar te strijden.

Een warming up voor de Meiweek!

Nadat de punten geteld waren door scheidsrechter Harry Erkens werd bekend gemaakt dat de Pumuckels dit jaar het Spel Zonder Grenzen hadden gewonnen. Na nog een tijdje te hebben nagenoten werd het tijd om af te breken en alles in gereedheid te brengen voor het “sjtichelstundje” dat ‘s avonds plaatsvond in gemeenschapshuis ’t Stroatje.

 

Vrijdag 6 mei: Nog een keer….

Het versieren van de straat en wagen verliep dit jaar in een recordtempo. De KK had hun voorbereidingen goed gedaan en we waren met voldoende leden. Kortom een goede voorbereiding en vele handen maken licht werk. In de middag werd er lekker gegeten bij onze beschermvrouw Lia.

’s Avonds werd verzameld in ons verenigingslokaal. Gezien één den al gekapt was probeerden we de denzoekers vannacht op het verkeerde been te zetten. Wederom werd er groepsgewijs vertrokken naar de verzamelplek waarna we vertrokken naar de tweede kap locatie. Nachtmarsen zijn deze mei-week in trek bij de KK misschien om de calorieën van het bier te compenseren. Uiteindelijk werd deze den ook rond de rand van het gebied verstopt mochten we in de problemen komen en deze nodig hebben. Er zat echter wel een behoorlijk luchtje aan!

 

Zaterdag 7 mei: Rustdag? Dacht het niet

Vandaag hebben de Mei Jongens kunnen uitslapen en krachten verzameld voor de komende dagen. Het ‘savonds werd er vertrokken naar het Mei-bal van onze zustervereniging in Abdissenbosch. Gezien de KK het een en ander in gedachten had werd er dit jaar iets eerder vertrokken als andere jaren. Het hemd werd snel geruild voor de legerkleding zodat we verder konden. Helaas hadden de Mei Meisjes iets in de gaten en het duurde niet lang voordat we gezien werden, hierdoor viel ons plan in het water. Met de adrenaline in ons bloed gingen we snel richting ’t Stroatje zodat we om 24:00 uur konden beginnen met het uitroepen van onze “Köppelkes”. Het was een lange en gezellige tocht waarin wij vergezeld werden door onze beschermvrouw. Aan het einde van de rit werd gestopt bij onze Meikoningin Kim Habets. Daar werden wij getrakteerd op een lekker hapje en een drankje.

 

 Zondag 8 mei: Nu of nooit

Om 10:00 uur werd er verzameld bij ’t Stroatje voor het Traditioneel ophalen van Eieren en Geld in de Groenstraatse Contreien. Wij danken een ieder die ons gesteund heeft om deze mooie traditie niet verloren te laten gaan. Nadat het bestuur de plichtplegingen die dag had voltooid was het alweer bijna tijd om te verzamelen in ’t Stroatje. Normaal gesproken voor de opening van de meiweek maar dit jaar om te vertrekken naar het Mei-Bal van zustervereniging Schinveld. Met uitzondering van de KK en het dagelijks Bestuur, deze zaten in ’t Stroatje te wachten totdat de klok 22:00 uur sloeg zodat de Meiweek officieel geopend kon worden. Zoals afgesproken met de KK kwamen de leden rond de klok van 23:00 uur zo snel mogelijk naar het verenigingslokaal. Na een drankje te hebben genuttigd werden we door de KK bij elkaar geroepen. Het was tijd voor poging twee. De Den moest het gebied in. We vetrokken in groepjes naar een verzamelplaats alwaar we eerst nog een paar uur moesten wachten voordat het wat rustiger werd. Vervolgens gingen we richting de Den. Een aantal leden en de pastoor waren wat moe in de benen en kregen ze niet meer helemaal opgetild, zei bleven vasthangen in de prikkeldraad. Na dit overleeft te hebben konden we onze tocht voortzetten.

Aangekomen bij de Den werd hij voorzien van het V-teken en konden we ermee het gebied in. De den werd verstopt langs een Haag in een weiland aan de Rötscherweg. Ondertussen werd het al langzaam licht. Een paar leden bleven nog bij de verstopplaats om sporen te wissen de rest ging huiswaarts.

 

Maandag 9 mei: Open en Bloot

Er was niet veel activiteit in het gebied. Door een aantal denzoekers werd gezocht, maar ook zei wisten niet zeker of de Den al in het gebied lag. Het ‘savonds kwamen we bij elkaar in‘tStroatje en al vrij snel hadden we in de gaten dat de Mei Meisjes een beetje zenuwachtig waren maar waarom? Doen ze alsof? Of hebben ze de Den? Uiteindelijk melden ze hem om 22:30 uur. De haag waar wij hem onder/ in hadden verstopt bleek die dag te zijn gesnoeid waardoor hij dus open en bloot lag. Bijna traditie getrouw zijn het wederom de Mei Meisjes die het spel openden en ervoor zorgden dat wij ook weer aan de bak moesten i.p.v. nog een dagje rusten. Gezien het tijdstip had het geen nut meer om nog te gaan zoeken dus werd besloten om nog gezellig wat te drinken in ‘t Stroatje.

 

Dinsdag 10 mei: Het halen van de sier-den

Gezien de Den gisteren gevonden was werd besloten om vandaag met een aantal leden te gaan zoeken maar helaas zonder resultaat. Zoals gebruikelijk gaan de Mei Jongens op dinsdagavond de sier-den zagen. Ook dit jaar had de KK een mooie Den uitgezocht, hij lag snel om en gelukkig konden we voor het grootste gedeelte gebruik maken van de tractor om de Den uit het bos te krijgen. De reis naar de Groenstraat verliep snel waardoor we dus mooi op tijd waren om bij de Mei-Koningin te eten. Na hier lekker te hebben gegeten zijn een aantal leden nog gaan zoeken. De rest is naar ‘t Stroatje gegaan voor één of meerdere drankjes.

 

Woensdag 11 mei: Nieuwe ronde nieuwe kansen

Vannacht om 04:30 uur toen iedereen in bed lag hebben de Pumuckels in alle stilte de Den verlegd. Nu was het maar te hopen dat ze hem niet al te goed hadden verstopt gezien wij op de woensdag nog een aantal dingen op de planning hadden staan en overdag niet konden zoeken. Zo werd er vroeg verzameld voor het opzetten van de feesttent. Gelukkig scheen het zonnetje en verliep dit aardig snel. Zodra de tent stond en er een begin was gemaakt aan de bühne vertrokken een aantal leden richting de sier-den voor het versieren en repareren van de kroon. Ook werd de stam volgens traditie ingepakt met wit en groen crêpe papier.

‘s avonds na het eten werd besloten om te gaan zoeken het duurde niet lang voordat we de den hadden gevonden, een lid sprong er bovenop maar al snel kwam hij erachter dat iemand van de Ouwe ook op de den lag. We probeerde de den nog te melden voor de Ouwe maar ook dit was ons niet gegund, ze hadden hun mannetje al klaar staan in ‘t Stroatje.

Aldus de Ouwe melden de Den om 20:20 uur, hij lag achter een struik aan de Europaweg. Na het sper-stond zijn we nog op een aantal logische plaatsen gaan kijken maar zonder resultaat. Rond middernacht hebben we ons terug getrokken naar ons verenigingslokaal om de nodige energie te sparen voor de komende dagen.

 

Donderdag 12 mei: Terug in ons bezit

Nadat we woensdagnacht zijn gestopt met zoeken kwamen we om 10:00 uur bij elkaar.

De opkomst was niet heel erg goed vandaar dat we eerst de wagen van Köppelkes uitroepen en eieren en geld ophalen zijn gaan afbreken. Nadat een aantal leden zich aan de groep hadden toegevoegd zijn we op bepaalde plekken in het gebied gaan zoeken. Het duurde niet lang voordat we de den hadden gevonden. Helaas waren we niet de enige, de Muzerkes hadden hem ook maar kampte net zoals ons met een tekort aan leden. Met enige spoed zijn we gaan rondbellen om voldoende leden bij elkaar te krijgen. Rond de klok van 13:30 uur hadden we genoeg leden en gezien de drukte in het gebied hebben we om 14:10 uur besloten om de Den te melden, hij lag in de aanplant aan de Boomgaarboskuilweg. Eenmaal aangekomen bij ‘t Stroatje werd er druk gebrainstormd waar we met de Den naartoe gingen. Op het laatste moment werd een keuze gemaakt niet wetende of dit de juiste was. Na het verstoppen van de speel den zijn we de fopden gaan halen en hebben deze langs de zeecontainer bij de Watertoren gelegd. Het verstoppen van beide dennen ging zeer voorspoedig waardoor we een lekker ijsje hadden verdient. De rest van de avond/ nacht was heel erg gezellig. Iedereen hoopte dat de speel den de nacht zou blijven liggen zodat we morgen konden uitslapen.

 

Vrijdag 13 mei: Het zal toch niet……

Gezien de Den al enige tijd lag kreeg de KK het toch langzaam warm. Hebben we het wel goed gedaan? Ligt die 100% geldig?. Dit spookte bij de KK door het hoofd.Met deze verstopplek hebben we de grenzen van ons regelement opgezocht. Na enige tijd was dit goed merkbaar bij de overige denzoekersgroepen welke diverse signalen van irritaties vertoonden en wantrouwen hadden in onze verstopplek. Uit voorgaande jaren bleek dat de Mei-jongens liever lui dan moe zijn vooral tijdens de lang nacht. Dit kwam zeer goed uit aangezien we de den nog steeds in ons bezit hadden. Dit resulteerde in een gezellige avond in ’t Stroatje met de Mei-jongens en enkele denkzoekers.

 

 Zaterdag 14 mei: Alsnog gemeld!

Nadat de Den een tijdje had gelegen werd deze uiteindelijk zaterdag ochtend om 06:45 uur gemeld door de Ouwe. De den werd gevonden in een verwilderde aanplanting naast verkeersschool Wischmann & zn.Dit betekende dat er na Sper-stond nog 15 minuten resteerde om te zoeken. Om 08:45 uur werd in alle haast vertrokken naar mogelijke verstopplaatsen in het gebied. Helaas was onze laatste poging tot het behalen van de winst niet voldoende om te winnen. De Ouwe hadden het spel goed gespeeld. Nog niet eerder gebeurd maar dit jaar bleven beide prijzen bij één groep! Vanuit onze kant van harte gefeliciteerd met het Winnen van de Meiweek en het vaakst melden van de Den.

In de middag stond de rondtocht met sier-den op het programma met aansluitende de Den planting bij de nieuwe Mei-koningin. Na de onofficiële ontkroning van Kim Habets kon de tocht worden voorgezet en werd uiteindelijk gestopt in de Groenstraat bij het ouderlijk huis van Dyonne Robbertz. Dyonne mag zich samen met Aaron Nievelstein het meipaar van 2016-2017 noemen. Gefeliciteerd namens alle Mei-Jongens en veel plezier in het komende jaar.

 

Namens het Bestuur Tom Wetzels, Mitchell Fransen

 

 

Reacties zijn afgesloten.