Verslag Meiweek 2013

 

Donderdag 9 mei: Spel Zonder Grenzen
Verleden jaar hebben de denzoekersgroepen bewezen dat er een geweldig Spel Zonder Grenzen kan worden georgDSC03720aniseerd. Daarop is besloten deze activiteit wederom vlak vóór de Meiweek te organiseren. Ook dit jaar scheen de zon volop en hebben zowel deelnemers als toeschouwers enorm genoten van de spellen die voorbij kwamen gedurende deze dag. In de namiddag maakte Harry Erkens bekend dat de Mei-Jongens de meeste punten hebben vergaard en de spellenmiddag hebben gewonnen.
Het befaamde Sjtichelsjtundje in ’t Ströatje, dat ’s avonds werd gehouden, was nog drukker bezocht dan eerdere jaren en voor velen is de Meiweek al officieus begonnen.

Vrijdag 10 mei: Gefopt!
DSC03830Vroeg uit de veren, daar hamerde de KK nog op. De straat moest worden versierd en daar moet met genoeg man voor hebben. Ieder jaar verloopt dit klusje sneller en kan men vervolgens met man genoeg de wagen gaan versieren. Al vroeg in de middag zijn we aanbeland bij Lia en Peter, alwaar wij zoals elk jaar verzorgd worden met overheerlijke soep en broodjes. Lia en Peter, hartelijk bedankt hiervoor en we hopen nog lang te mogen genieten  van de culinaire hoogstandjes!

Rond 21:00 uur was ’t Ströatje het verzamelpunt voor de Mei-Jongens. Andere groepen waren ook aanwezig, blijkbaar hadden ze een vermoeden dat het vanavond wel zou kunnen gebeuren. Er gebeurde deze nacht van alles. Alhoewel de den niet werd gekapt, werd als eerste een lid uit de KK gefopt. Hij was ’s middags gaan kijken of een oude fop-den nog in een struik langs de Reeweg lag, hiermee wilde de KK namelijk nog iets gaan doen. Verschillende groepjes zijn rond 23:00 uur vertrokken en het eerste groepje dat arriveerde, voornamelijk oudere leden, hebben de fopden een aantal meter verder gelegd in de buurt van het speeltuintje. Toen eenmaal een grotere groep is gesetteld werd besloten de fopden op te pakken, maar de persoon in kwestie controleerde het zaakje nog even en tot zijn grote verbazing was de fopden verdwenen. Al mopperend heeft hij  Kap-Kapitein Ger opgebeld die vervolgens meedeelde over 5 minuten te arriveren. Na zijn aankomst werd besloten huiswaarts te gaan, totdat een groepje ging “plassen” en over een den begon te praten. Lachwekkend was het zeker, totdat de KK de groep waande stil te zijn. Een groep besloot zich richting het sportpark te verplaatsen in de hoop enkele groepen te laten denken dat de Mei-Jongens daar met den aanwezig zouden zijn. Echter hadden ze ander ideeën, ze bestelden zich een pizza en hebben op de Oude Markt in Waubach nog met andere groepen gekletst. Hierdoor is de overgebleven groep met fopden ongezien door het gebied kunnen lopen en dezen kunnen verstoppen bij de hondenuitlaatplek aan de Rötsch. Dubbel gefopt dan?

Zaterdag 11 mei: De Koppeltjes.
Na een goede rustdag werd er verzameld voor het Meibal Abdissenbosch. Het was hier warm, maar dat maakte de vrolijke stemming er niet minder op. Echter is het bekend dat wij ieder jaar eerder moeten vertrekken voor het uitroepen van de Mei-Köppelkes.
Om 24:00 uur werd hiervoor verzameld en kon een gezellige tocht beginnen. Met veel gezang trok de kar, gevolgd door de Mei-Meisjes, door de straten. Na een aantal uur werd gestopt bij Sharon Vissers. Daar stond voor ons een lekkere maaltijd te wachten.DSC03917

Zondag 12 mei: Opening meiweek.DSC03936
Op deze zondag houden de Mei-Jongens traditiegetrouw het eieren en geld ophalen.  Het bedrag dat een uitgeroepen meisje in de envelop stopt is bepalend voor het wel of niet worden van Mei-Koningin.
Daar waar we een paar dagen eerder nog genoten van de zon, was het vandaag vooral veel schuilen voor de regen. Zoals ieder jaar bedanken wij iedereen die ons steunt op deze dag in de vorm eieren en/of geld. Helaas waren we later klaar dan gepland, waardoor het voor een aantal leden haasten was geblazen om alle officiële punten te voltooien en tijdig aanwezig te zijn voor de opening in ’t Ströatje om 22:00 uur.
In ’t Stroätje was het al vroeg druk. Gezellig werd met elkaar vooruitgekeken naar de week die moest komen en kwamen oude verhalen op tafel. Vooral voor de KK was het een spannende avond: andere groepen proberen toch steeds te vragen wat de plannen zijn, hopende dat de een of ander zich zou verspreken.
Groepsgewijs gingen de Mei-Jongens na een vergadering naar buiten. Spannend voor een aantal (nieuwe) leden van de Mei-Jongens. Zij werden dan ook direct aangesproken door ervaren denzoekers van overige groepen. De KK heeft deze jongens goed ingelicht. Ze hebben geen kick gegeven, tot grote opluchting van alle Mei-Jongens. Rond 02:00 uur is iedere groep gearriveerd op ‘plaats delict’. Na de voorbereidingen, die goed verdeeld waren over de leden, kon men de zaag zetten en lag de den snel plat. Hetgeen betekende ook dat de den snel kon worden opgepakt en dat we ons richting het gebied konden verplaatsen.

Maandag 13 mei: Voor ons kan het beginnen.
De den is nog altijd niet gevonden. Logisch ook, hij ligt namelijk nog buiten het gebied. Sorry voor alle groepen die vol goede moed vandaag aan de zoektocht zijn begonnen.
Vandaag hebben wij rustig aan kunnen doen en zijn we ’s avonds bij elkaar gekomen in ’t Ströatje om vervolgens bij de Rimburgerhoeve te mogen genieten van frites met zuurvlees of frites met schnitzel. Rond 23:00 uur zijn een aantal leden huiswaarts gekeerd of hebben plaats genomen in ’t Ströatje, met de bedoeling de andere groepen op te houden. De overgebleven groep is vanuit de Rimburgerhoeve richting de den vertrokken. Na een aantal uur is iedereen aangekomen en konden de spannende momenten door de velden beginnen. Vroeg in de ochtend lag de den op de plaats, althans zo dacht men. Een klein foutje werd gemaakt waardoor de den op privéterrein werd gelegd. Gelukkig werd er snel actie ondernomen en werd den een aantal meter opgeschoven en bedekt met bladeren. Voor ons was het spel geopend en het wachten kon beginnen.

Dinsdag 14 mei: Is er een nieuwe traditie geboren?
DSC04012U weet zeker wat er vandaag zou gebeuren! Na flink zoekwerk hebben de Pumuckels voor de Mei-Meisjes de den gemeld rond de klok van 19:00 uur, de den werd gevonden in het veld aan de Maastrichterweg. De Mei-Jongens waren in geen velden of wegen te bekennen, zij waren namelijk bezig met het kappen van de sier-den op de Brunssummerheide. Je zou het bijna traditie kunnen noemen dat als de Mei-Jongens de zaag zetten in de sier-den, het spel wordt geopend. Zoals bekend mogen de Mei-Jongens met de sier-den het gebied binnen komen, gezien de berging hiervan veel werk oplevert en het beste kan worden voltooid als de schemering nog niet is gevallen. Fam. Speck, bedankt voor de tijd en ruimte. Om 21:00 uur mocht weer gezocht worden. Voor ons betekende einde speruur dat we mochten gaan eten bij onze Mei-Koningin Sharon. Heerlijke frikadellen en hamburgers lagen hier op ons te wachten. Helaas konden we niet lang van onze maaltijd genieten, rond 22:00 uur werd de den gemeld door de Ouwe. Zij betrapten de Pumuckels op de den in een struik aan de Bungweg.

Woensdag 15 mei: de dag van het harde werkDSC04093
Afgelopen nacht is niets meer gebeurd, waardoor de Pumuckles nog altijd de den in hun bezit hebben. Zoals voorgaande jaren wordt op deze dag de tent opgezet, waarbij een grote groep Mei-Jongens de helpende hand toesteekt.  Aangezien deze klus toch altijd een flink karwei betekent, staat de tent toch vrij snel. Dit betekent dat men al vroeg met een aantal leden de sierden kon gaan versieren.  Om 20:55 uur werd de den gemeld door de Oldies, zij hadden de den gevonden in een open rioolbuis aan de Gravenweg, vlakbij de flitspaal.
Veel zin om na sjpersjtond nog te zoeken had men echter niet. De slopende dagen hebben de Mei-Jongens achter zich kunnen laten en met goede moed kon men vooruitkijken naar de spannende dagen die zich zouden aandoen. Lang hebben de Oldies niet kunnen genieten, na een dik kwartier werd de den gemeld door de Ouwe. Ze hebben de den gevonden in een struik aan de Esdoornstraat, langs de parkeerplaatsen.
Donderdag 16 mei: Regen komt met bakken uit de hemel.
Afgelopen nacht hebben de Ouwe de den dus kunnen verstoppen. Ondanks de regen die met bakken uit de lucht viel zijn we al vroeg gaan zoeken. Eenmaal aangekomen in het Rimburgerbos werd opgesplitst, het duurde dan ook niet lang voordat de den gevonden werd in de buurt van de Watertoren, achter de houtwal aan de linkerkant. Vrijwel snel werd besloten om  bij de den te gaan liggen, het zou toch mooi zijn om de den nog een keer te kunnen verstoppen. Tegen 14:30 uur werd de den dan ook gemeld door de Mei-Meisjes, zij hebben ons betrapt en dus mochten wij ons opmaken voor een regenachtig speruur.
Mochten we er lang van genieten? Nee, tegen 20:30 uur werd de den gemeld door de Mei-Meisjes. De Ouwe zaten al op de den, dus zij konden gaan voor de nachtelijke uren. De den hadden we overigens verstopt in het hol van de leeuw, bij het verenigingslokaal in de tuin, achter in ’t Ströatje.
 

Vrijdag 17 mei: Regen, regen en nog eens regen.DSC04102
De regen speelt iedereen deze dagen parten, maar er werd toch fanatiek gezocht waardoor flink wat denzoekers tot op het bot doorweekt zijn. Chapeau voor de inzet! Bij het aanbreken van de middag werd de den gemeld door de Mei-Jongens, zij hebben de Pumuckels betrapt op de den aan de rand van het weiland achter voormalig boerderij Portz. De gedachte dat er weer opnieuw moest worden begonnen werkte bij een aantal tegen. Om 14:00 uur kon dan ook weer gezocht worden en tegen die tijd is de groep Mei-Jongens groter worden, waardoor met meer man een groter gebied kon worden doorgespit. Echter worden de “makkelijke” plaatsen vergeten en uitgerekend daar (blijkt achteraf) de den te zijn verstopt.  Tot diep in de nacht hebben we gezocht, maar de ouwe lagen er op aan een struik aan de Europaweg. Om 03:00 uur werd den gemeld voor de Ouwe, door de Oldies. De ouwe konden ’s nachts gaan verstoppen en je zou zeggen dat dit de winnende zet is.

 

Zaterdag 18 mei: vroege afsluiting en nieuwe Mei-Koningin.DSC04166
Na een gezellige Lange Nacht en de nachtelijke verstoptijd voor de Ouwe heeft de KK doen besluiten om de groep in kleine groepjes op te splitsen en met 2 man gebieden af te speuren. Een grote groep ging echter naar het onderste deel van het gebied en een handvol Mei-Jongens naar het bovenste stuk, achteraf gezien was het beter geweest als iedereen in het bovenste gedeelte zat. Daar lag de den namelijk verstopt in een struik langs de Limburgerhof. Om 07:01 uur werd de den gemeld door de Pumuckels. Ze betrapten de Oldies op de den, waardoor laatstgenoemde groep zich voor het eerst tot winnaar mag kronen in de Groenstraatse Meiweek.
DSC04356We konden dus op tijd naar bed en met extra uurtjes slaap op zak konden we fris en fruitig beginnen aan de rondtocht met de sier-den. Vandaag scheen voor het eerst weer de zon, een beloning voor het meipaar dat zich overal voor heeft ingezet. Sharon en Dion, harstikke bedankt voor het afgelopen jaar!
Na de onofficiële ontkroning werd de tocht verder in gang gezet en werd uiteindelijk gestopt voor het ouderlijk huis van Linda Huntjens. Linda mag zich in het jaar 2013-2014 Mei-Koningin noemen en zal het Mei-paar vormen met Jos Geurts. Namens alle Mei-Jongens, van harte gefeliciteerd en veel plezier in het komende jaar!

Meipaar groot

 

 

Namens de Mei-Jongens Groenstraat, Mitchell Fransen en Ivo Heinen

 

 

 

 

 

Reacties zijn afgesloten.