Verslag meiweek2022

Woensdag 27 mei: Een gezellige start
Op woensdagavond zijn de Mei-Jongens weer met een delegatie naar de Hellband geweest wat inmiddels een jaarlijkse activiteit is geworden. Na twee jaren geen Meiweek merkten we dat alle zoekgroepen erg gemotiveerd waren aangezien deze ook aanwezig waren om ons in de gaten te houden. De Mei-Jongens zagen de lol er wel van in en zijn in groepjes onder leiding van de KK vertrokken om de andere zoekgroepen op een dwaalspoor te zetten. Na een uurtje, kwam het besef, dat bier ook wel lekker is. Hierop besloot de KK weer terug te gaan naar de Hellband en er tot in de vroege uurtjes een gezellige avond van te maken.

Donderdag 26 mei: Verrassende opening meiweek
Vroeg in de ochtend werd verzameld voor het opbouwen van het spel zonder grenzen. Zoals elk jaar nemen weer alle groepen deel, onder leiding van Tijmen. Door de dag was er genoeg gezelligheid en werd er hard gestreden voor de winst door de teams. De KK was helaas nog druk bezig met voorbereidingen voor het komende weekend, zoals de bandjes van de kar warm laten draaien…. Volgens de Ouwe…. De dag is zoals ieder jaar afgesloten met het Sjtichelsjtundje. Ook werd dit jaar om 22.00 uur de Mei-Week officieel geopend door onze voorzitter en bleven de Mei-Jongens deze avond vol strijdlust. De Mei-Jongens kwamen op het idee om bij klokslag 22.00 uur met één den langs ‘t Ströatje te rijden, ludieke actie leek ons. Helaas dachten de Ouwe hier anders over, zij kwamen met de ludieke actie om de Meikoningin te “kapen” en mee te nemen op een “kroegentocht”, waardoor het plan van de Mei-jongens bijna in duigen viel. Bij alle zoekgroepen sloeg de paniek toe. Uiteindelijk bleek het vals alarm en ging het om een fop-den.

Vrijdag 27: Lang trampele, helaas voor korte duur.
Na een geslaagde actie bij het Sjtichelsjtundje was het de vrijdag weer vroeg dag. Het straat en wagen versieren. Vervolgens werden de nodige Keizer Karels gedronken bij de Rimburgerhoeve. ‘s Avonds vertrokken de Mei-jongens te voet richting het bos om vandaaruit onze speelden te gaan halen. In een keer door was het plan. Eenmaal uit het bos werd een bekende auto gespot. Het was de auto van onze eigen kapkapitein met inzittenden de meimeisjes & de voorzitter van de Probleem Commissie (Roy Ploum). Na een kort overleg besloot de K.K. om toch door te gaan en de week te openen. Nadat wij de den op een goed voorbereidde plek hadden verstopt liepen wij dezelfde route terug (op onze voorzitter na). Deze individu kreeg het klaar om zich te “verstoppen” tegen de auto van een van de Mei-meisjes… Ondanks dit, was de gehele groep gespot bij het verlaten van de aanplant aan de Gravenweg door diverse zoekgroepen.

Zaterdag 28 mei: Met een lach en een traan

Na welgeteld 30 min slaap werd onze Kapkapitein wakker gebeld met de vraag: “Lag je te slapen?, de Ouwe melden de den”.  Deze lag verstopt langs een struik, in de weide, langs de aanplant, grenzend aan de Gravenweg. De meiweek was geopend. Nadat wij onze kastelein eindelijk wakker hadden gekregen en het speruur voorbij was gingen de aanwezige Mei-jongens naar bed om de nodige uurtjes slaap in te halen. In de avond gingen de Mei-jongens naar onze zustervereniging de Mei-jongens Abdissenbosch om het nieuwe meipaar te feliciteren en voor het vieren van hen jaarlijkse meibal. Zoals ieder jaar moesten wij er weer vroeg vandoor om ons klaar te maken voor het Köppelkes Oetrope. Voor dat deze tocht van start ging, gingen wij op bezoek bij de Ouwe. Ons Erelid Jo Vossen heeft namelijk besloten afscheid te nemen van de meiweek, waarvoor de Ouwe een feestje hadden georganiseerd. Wij Mei-jongens hebben gemeend Jo nog één keer mee te nemen met het Köppelkes Oetrope, iets wat met open armen ontvangen werd. Natuurlijk maakte wij weer bij onze stamkroegen een stop. In café de Koetsch (WAUBACH…) was het feestje van Roger Konsten op sterven na dood. Roger smeekte de Mei-jongens om er nieuw leven in te blazen, iets wat natuurlijk geen probleem is voor de feestbeesten van de Groenstraat! Roger bedankt! Na een gezellige tocht hebben we Jo weer teruggebracht naar de Ouwe, waarbij een lach en een traan ontstond. Jo, namens de Mei-jongens nogmaals bedankt voor alles wat jij voor de Meiweek hebt betekend.

Zondag 29 mei: Een succesvolle zondag, Eieren en geld ophalen en het vinden van de den
Op de zondag halen de Mei-Jongens traditiegetrouw eieren en geld op. We danken iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het behouden van onze mooie traditie. Door de verplichtingen van de Mei-jongens zijn deze nog niet toegekomen aan zoeken. De den was onderhand al 1,5 dag verdwenen, geen zoekgroep had een idee waar deze zich bevond. Aangezien de Ouwe het heet onder de voeten kregen (weetje: asfalt wordt verwerkt onder een temperatuur van 150°C), kregen alle zoekgroepen gelijktijdig een tip. Er werden een graafmachine en een “Ouwe”vrachtwagen tevoorschijn getoverd. Ondanks dat de Mei-jongens moesten gaan eten, werd besloten om op de Gravenweg te gaan kijken. Ondanks dat andere groepen in de greppels zochten, rende de Mei-jongens over het midden van de weg, recht naar de den! Deze werd om 18.16 uur gemeld voor de Mei-jongens. Door wie, daar praten we liever niet meer over…. Na het verstoppen werd onder het genot van een pilsje gewed hoe lang die zou blijven liggen. Een  van onze nieuwe leden zei vol overtuigend “Tot donderdag!”, zijn eerste meiweek…

Maandag 30 mei: Één cijfer, kan een groot verschil maken
Op maandagmiddag hadden de Mei-Jongens het plan te verzamelen om 13.00 uur, echter om 12.41 uur meldden De Ouwe de den. Deze lag verstopt in het Licombosje. “Een goede plek maar jammer van het achtergebleven schors” werd de Mei-jongens verteld. Met goede moed maakte de KK een plan om het zoeken te kunnen starten. Het speruur begon en De Ouwe reden met de den de hoek om waarna een van onze eigen leden kwam aangefietst. Helaas was het bericht in onze groepsapp niet duidelijk genoeg en mochten de Mei-jongens een ronde niet meedoen. Door omstandigheden kon het zagen van de sierden niet doorgaan en werd dit verplaatst naar de dinsdag. Uiteindelijk hebben de Mei-Jongens besloten om bij de meikoningin te blijven en er een gezellige avond van de maken samen met De Ouwe.

Dinsdag 31 mei: De sierden van Picobello BV
De dinsdag begon als een rustige dag voor de Mei-jongens, die helaas nog altijd niet mochten deelnemen aan de zoekronde. Na hevige verveling werd het verzoek gedaan om toch weer mee te mogen zoeken, maar dit werd helaas afgekeurd. Gelukkig werd de den om 13.44 uur toch weer gemeld door de Mei-meisjes voor de Pumuckels. De den lag verstopt langs de rand van de aanplant achter de witte kolonie (een voorbereide plek door de Mei-meisjes, waar de Mei-jongens zeker gezocht hadden). Om 15.44 uur is het gebied weer geopend. Na enkele uurtjes zoeken, verzamelden de Mei-jongens zich weer voor het zagen van de Sierden. Een mooie den was uitgezocht en het zagen was voorspoedig voorlopen. De Mei-jongens hebben laten zien dat ze goed zijn met mikken. De nieuwe sierden viel namelijk met de splitsing van de kroon, tussen een nog staande den, maar leek nauwelijks beschadigd te zijn. Uiteindelijk bleek de kroon toch gebroken te zijn, toen de den verplaatst werd. Om deze te redden, was het meeste flikwerk ooit nodig. Na het avondmaal zijn nog een aantal leden gaan zoeken, maar dit was helaas zonder succes.

Woensdag 1 juni: Voorbereiding feesttent in volle gang
Op de woensdag helpen de Mei-jongens met het opbouwen van de feesttent op de markt. Hiervoor werd verzameld om 8.30 uur. Vele handen maken licht werk en het opzetten van de tent verliep goed. Nadat de tent weer op zijn plek stond, zijn een aantal leden richting de sierden gegaan om deze te versieren en klaar te maken voor zijn nieuwe adres. Met de hulp van een van onze trouwe sponsoren HPC Dörenberg heeft de sierden een 2de leven gekregen. Tijdens het avond eten werd door de Mei-jongens hard nagedacht waar de speelden zou kunnen liggen. De KK bedacht het plan voor het zoeken en een gedeelte van het gebied werd doorzocht maar zonder resultaat.

Donderdag 2 juni: “Niemand krijgt tips hoor!”
Na al enige tijd geen zicht meer gehad te hebben op de den begon de donderdag goed voor de Mei-Jongens. Er werd al vroeg gestart met zoeken en dat met resultaat! De Mei-Jongens melden om 11.22 uur de den, deze lag verstopt aan de rand van de aanplant op de Jufferweg. Hierop volgend ging de K.K. in overleg, gaan we de den wegleggen? Gezien het trage verloop van de meiweek is besloten de den niet weg te leggen. Er werd een plan gemaakt om de andere groepen op een dwaalspoor te zetten door de richting de Groenstergracht te vertrekken. Na een aardig stukje poekelen, leg de den op zijn plek. Een leuke maar niet te moeilijke plek. De rest van de dag bleef het erg stil, behalve een aantal klagende denzoekers die 30+km gelopen hadden in het bovengebied.

Vrijdag 3 juni: And the winner is…..?
Op vrijdag werden de denzoekers verrast door een gulle sponsering van Gubbels Groente en Fruit. Zo werd er in een week van lekker vettig eten ook nog aan de vitamientjes gedacht. In de middag werd de den gemeld door de Muzerkes voor de Pumuckels. De den lag verstopt in het dennenmuseum tegenover het wapendepot. Hierop volgende begonnen de speculaties. Diverse groepen zeiden “Huh, hoe komen jullie daar? Jullie zijn helemaal niet gezien aan de kant”. Maar nee hoor, niemand krijgt tips! Na het speruur gingen alle groepen vol goede moed opzoek naar de den. Omtrent 21.30 uur vonden de Mei-jongens de den, helaas waren de Ouwe hen net voor. Na het speruur waren nog 30 minuten speeltijd resterend. Alle  groepen hadden een richting gekozen van het gebied. Er stonden aan het eind van het speruur zo veel fietsen op de Eygelshovenerweg dat Swinkels er jaloers op zou zijn.  Na 10 minuten kregen de zoekgroepen het bericht, de Pumuckels melden de den en kronen zich hiermee winnaars van de Mei-week 2022. De den lag verstopt in een greppel aan de Boomgaardskuilweg. Namens alle deelnemers feliciteren wij de Pumuckels met het winnen van de meiweek. ’t Ströatje bleef nog lang onveilig want er werd nog tot in de late uurtjes gefeest met de dj. Tijdens deze avond werden wij nog getrakteerd op onvoorzien bezoek van het mogelijke nieuwe meipaar! Anke Dortands en Lieke Speck? Het was een geslaagde, gezellige avond.

 Zaterdag 4 juni: Van ontkroning tot kroning: de rondtocht naar de nieuwe Mei-Koningin(g)
Na twee jaar konden de Mei-jongens eindelijk weer van start met de rondtocht naar de nieuwe Mei-koningin. Wie o wie zou onze nieuwe Mei-koninging worden. Voordat we bij onze nieuwe meikoningin aankwamen, was het tijd voor de on-officiële ontkroning van onze meikoningin Lieke vergezeld door haar meikoning Bjorn. Nadat onze voorzitter enkele woorden tot Lieke en Bjorn had gericht, was het tijd voor het zegenen van de tak, dit blijft altijd een emotioneel moment. Nadat de Mei-Jongens weer op krachten waren gekomen,  werd de route vervolgd naar onze nieuwe meikoningin. Jordie zag de bui al hangen en was erg bang dat hij de nieuwe meikoning zou worden, tijdens de rondtocht ontving hij al de eerste felicitaties. Uiteindelijk bleek Jordie toch niet de nieuwe meikoning te worden want de rondtocht stopte ergens anders. Het einde van de rondtocht kwam uit bij het ouderlijk huis van Isis Wetzels. Samen met Bram Dortants mogen ze zich het nieuwe Meipaar van 2022-2023 noemen! Dit jaar werd de sierden niet voor het ouderlijk huis geplaatst maar in het midden op de groenstrook bij de Laura Juliastraat. Dit bracht enkele uitdagingen met zich mee waardoor het opzetten van de sierden iets langer geduurd heeft dan gebruikelijk. Na even bikkelen hebben de mei-jongens samen met De Ouwe en de Pumuckels de sierden toch weer overeind weten te krijgen. Onder andere ook met wat hulp van Reinout Brück en Roy Ploum. Hierna konden we aanschuiven bij Isis en werd er nog gezellig wat gedronken. In de avond zijn de Mei-Jongens gezamenlijk met het nieuwe Mei-paar en de Mei-Meisjes vertrokken naar de feesttent waar nog genoten werd van een gezellige avond verzorg door DJ Enrico Ostendorf.

Namens het Bestuur en Kap Komissie
Mei-Jongens Groenstraat

Reacties zijn afgesloten.